27 Ocak 2008 Pazar

# 3 18 Maddede Moskova

4) İş yapmanın en zor olduğu dünya şehri

MasterCard firması, İngiltere Sosyoloji Enstitüsü ve Pekin Ulusal Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından dünyada iş yapmanın en zor olduğu şehirleri belirlemek amacıyla yürütülen ve 50 dünya şehrinin ulaşım şartlarından bilim düzeyine kadar birçok farklı kritere göre değerlendirilerek 100 üzerinden puanlandığı araştırmada Moskova, aldığı 39,8 puanla “iş yapmanın en zor olduğu dünya metropolü” unvanının sahibi oldu. Araştırmada değerlendirme kapsamına alınan ana kriterler şöyle: İş gelişimini etkileyen politik ve hukuki şartlar, ekonomik istikrar, iş iklimi, dünya finans sistemindeki önemi, iş merkezlerinin kalitesi, bilim ve bilgi düzeyi... Listenin ilk 11 sırasında yer alan şehirler ise şöyle sıralanıyor: Londra, New York, Tokyo, Chicago, Hong Kong, Singapur, Frankfurt, Paris, Seul, Los Angeles, Amsterdam. Listede Moskova'yla beraber son sıraları paylaşan metropoller ise şöyle: Bombay, Pekin, Johannesburg, San Paulo ve Varşova.

5) Milyarder sayısı bakımından dünyada 2.

Amerikan dergisi “Forbes” tarafından her yıl yayımlanan “Dünya Milyarderleri Listesi”nde Moskova, New York’un ardından ikinci sırada yer alıyor. Araştırmaya göre, dünyadaki 53 Rus milyarderden 25’i Moskova’da yaşıyor. Forbes’in listesine göre New York’ta 40, Londra ise 23 milyarder bulunuyor.

6) Sıradan vatandaşların yaşam maliyetleri bakımından dünyadaki en pahalı 26. şehir

The Economist dergisinin uzmanları tarafından, 130 dünya şehrindeki 170 farklı gündelik ürünün ve hizmetin fiyatları değerlendirilerek yapılan araştırmaya göre Moskova, sıradan halk için dünyada yaşamın en pahalı olduğu 26. şehir. Araştırmada Moskova’nın bir basamak üstünde Amsterdam, bir basamak altında ise New York yer alıyor. The Economist dergisinin araştırmasına göre sıradan vatandaşların yaşam maliyetlerinin en yüksek olduğu ilk 10 dünya şehri ise şöyle sıralanıyor: Oslo, Paris, Kopenhang, Londra, Tokyo, Osaka, Reykjabik, Zürih, Frankfurt, Helsinki.

Hiç yorum yok: