28 Ocak 2008 Pazartesi

# 3 18 Maddede Moskova

7) “Bir Big Mac hamburger satın alabilmek için gereken çalışma süresi” sıralamasında dünyada 34. sırada

İsviçre bankası UBS tarafından, Mc Donald’s restoranında bir Big Mac hamburger satın almak isteyen bir kişinin ne kadar süre çalışması gerektiğini ortaya koyarak farklı ülkelerdeki tüketicilerin alım gücünü karşılaştırmak amacıyla 70 ayrı dünya şehrinde yürütülen araştırmada, ortalama bir Moskovalı’nın ancak 25 dakika çalıştıktan sonra bir Big Mac satın alabildiği ortaya kondu. Araştırmanın birincisi Tokyo’da yaşayanlar için ise bu süre 10 dakika.

8) Dünyada en kötü imaja sahip 13. şehir

Amerikan kamuoyu araştırma şirketi Global Market Insıte (GMI) tarafından, şehirlerinin dünyadaki imajlarını belirlemek için 20 farklı ülkeden 15 bin kişiyle internet üzerinden görüşülerek yapılan araştırmada Moskova 60 şehir arasından 48. oldu. Rusya başkenti, araştırmanın iklim, şehir güzelliği ve insanların yaklaşımları gibi kriterlerin göz önünde tutulduğu “İklim” kategorisinde sonuncu olurken (60.), göçmenler, işadamları ve şehre gelen diğer yabancılar için ekonomik şartların ve eğitim fırsatlarının değerlendirildiği “Potansiyel” adlı kategoride ise 52 sırada yer aldı. “Yaşam koşulları” kategorisinde 54. sırada kendine yer bulan Moskova, kent sakinlerinin misafirperverliğinin değerlendirildiği kategoride de sonuncu sırada yer aldı. Global Market Insıte şirketinin araştırmasına göre dünyada en olumlu imaja sahip ilk 10 şehir ise şöyle sıralanıyor: Sidney, Londra, Paris, Roma, New York, Washington, San Francisco, Melbourne, Barcelona, Cenevre.

9) Dünyadaki en yüksek 59. gökdelene sahip şehir

“RBC Raiting” şirketinin, dünyadaki en yüksek 100 gökdeleni belirlediği araştırmada, Moskova’daki Triumph Palace binası 59. oldu. 2004 yılında inşaa edilen 264 metre uzunluğundaki binanın 61 katı bulunuyor. Moscow City’deki 432 metre uzunluğundaki Federasyon Kulesi binasının inşasının tamamlanmasının ardından ise Moskova bu sıralamada beşinci sıraya yükselecek. Dünyadaki en yüksek ilk 10 gökdelen ise şöyle sıralanıyor: Taipei 101 (Tayvan), Petronas Tower 1 (Kuala-Lumpur), Petronas Tower 2 (Kuala-Lumpur), Sears Tower (Chicago), Jin Mao Building (Şangay), Two International Finance Center (Guançşou), Empire State (New York), Central Plaza (Honh Kong)...

10) Dünyada lüks konut fiyatlarının en yüksek olduğu 11. şehir

İngiliz emlak şirketi Knight Frank ve Citi Private bankası tarafından her yıl yayımlanan “Dünya Servet Raporu (The Wealth Report)”na göre, dünyada konut fiyatlarının en hızlı yükseldiği şehir Moskova. Günümüzde “business class” konut fiyatlarında Londra’nın 36 bin 800 bin avro metrekare fiyatıyla dünyada başı çektiği belirtilen raporda, ikinci sırada 35 bin avroyla Monaco’nun, üçüncü sırada ise 25 bin 600 avro ile New York’un geldiği açıklandı. Rapora göre, Moskova ise12 bin 300 avro ile dünyada “business class” konut fiyatlarının en pahalı olduğu 11. şehir konumunda bulunuyor. St.Petersburg’un ise 10 bin 400 avroyla dünyada lüks konutların en pahalı olduğu 14. şehir olduğu açıklandı. Lüks konut fiyatlarında dünyada başı çeken diğer şehirler ise şöyle sıralanıyor: Londra, Monaco, New York, Hong Kong, Tokyo, Cannes, St.Tropez, Sidney, Paris, Roma, Moskova, Venedik, St.Petersburg…

11) Dünyada en fazla yeni yıl harcaması yapılan 11. şehir

İngiliz araştırma kuruluşu Deloitte’nin anketine göre, Moskovalılar gelirlerinin yüzde 13’ünü yılbaşı kutlamaları ve hediyeleri için harcıyor. 14 ülkedeki tüketiciler arasında yapılan ve Rusya’yı temsilen Moskova ve Moskova Bölgesi’nde yaşayan 860 Rus’un katıldığı anketin sonuçlarına göre, Moskova dünyada en fazla yeni yıl harcaması yapılan 11. şehir konumunda bulunuyor. Yeni yılda en fazla para harcayan diğer ülkeler ise şöyle: İrlanda, ABD, Kıbrıs, Büyük Britanya, İspanya, İtalya, Yunanistan, Belçika, Portekiz, Fransa.

12) Dünyada nüfusun en yoğun olduğu 5. başkent

“RBC Raiting” şirketinin araştırmasına göre Moskova, 10 milyon 415 binlik nüfusuyla nüfus yoğunluğu sıralamasında dünya başkentleri arasında beşinci sırada bulunuyor. Araştırmaya göre nüfusun en yoğun olduğu diğer dünya başkentleri ise şöyle sıralanıyor: Tokyo (12 milyon 527 bin), Buenos-Aires (11 milyon 595 bin), Delhi (11 milyon 215 bin), Manila (10 milyon 546 bin).

Hiç yorum yok: